Uluslararası Çalışma Örgütü Fonlu Projemiz

Kadın ve Erkeklerin İşyerinde Şiddet ve Taciz Algılarının ve Deneyimlerinin Araştırılması Projesi.

Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle, Mart-Ekim 2024. Bu proje hakkında daha fazla bilgi için bizi takip etmeye devam edin.

TÜBİTAK 1001

Nezaketsizlikten Tacize, İş Yerinde Kötü Muamele: Kültürel Bağlamda Sonuçlar ve Müdahale Yöntemleri.  Ekim 2019 – Ağustos 2022. Proje No: 119K363.

Yürütücü: Prof. Dr. H. Canan Sümer (Özyeğin Üniversitesi, Psikoloji)

Araştırmacılar:

Prof. Dr. F. Pınar Acar (ODTÜ, İşletme)

Doç. Dr. Aslı Göncü-Köse (Çankaya Üniversitesi, Psikoloji)

Dr. Öğr. Üyesi A. Başak Ok (Ankara Üniversitesi, Psikoloji)

Dr. Öğr. Üyesi Yonca Toker-Gültaş (ODTÜ, Psikoloji)

Dr. Öğr. Üyesi Derya Karanfil (Bakırçay Üniversitesi, Psikoloji) işbirliği ile.

Bursiyerler:

Meltem Düzgün, MSc. (ODTÜ, Psikoloji)

Dilara Çavdar (Özyeğin Üniversitesi, Psikoloji)


Konusu:

Projede, iş yerlerinde çalışanların maruz kalabildiği iş yeri nezaketsizliği, psikolojik taciz, istismarcı yöneticilik, cinsiyetçilik ve cinsel taciz gibi çok farklı tür ve dozlarda kötü muamele türleri incelenmektedir. Farklı kötü muamele türlerinin boyutları, yaygınlığı ve çalışanlar, örgütler ve toplumlar üzerindeki olumsuz sonuçları hem ulusal hem de uluslararası yazında yaygın şekilde ele alınmakla birlikte araştırmaların çoğunda farklı kültürel bağlamlarda geliştirilmiş olan ölçekler kullanılmakta ve tek bir kötü muamele türünün bir öncül veya sonuç değişkeniyle ilişkisine odaklanılmaktadır. İş yerinde kötü muameleyle ilgili yöntemsel açıdan sağlam, kapsamlı, kültürle uyumlu çalışmalara ve bu çalışmalarla desteklenmiş önleyici müdahale programlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, projemizde öncelikle kültüre özgü bir bakış açısıyla kötü muamele türlerinin tanımlanması, özgün, psikometrik kalitesi yüksek ölçüm araçlarının geliştirilip kötü muamele türlerinin yaygın sonuçlarının saptanması planlanmıştır. Sonraki aşamada ise, iş yerinde kötü muamele türlerine ilişkin çalışan ve yöneticilerin farkındalığını artırmaya yönelik, önleyici bir müdahale programının geliştirilmesi ve bu programın etkililiğinin test edilmesi hedeflenmektedir. Şu ana dek, çalışmamızın ilk aşamasında yer alan odak grup mülakatları ve içerik analizleri gerçekleştirilmiş olup içerik analizleri temel alınarak oluşturulan madde havuzu pilot çalışma uygulamasına hazır hale getirilmiştir.


Son Güncelleme:
24/02/2024 - 18:42